M. (NE)POSLOVNA UPORABA BLAGA IN STORITEV TER TRANSAKCIJE, KI NISO PREDMET DDV 

Skrij povezave
Berete arhivsko izdajo priročnika Davek na dodano vrednost v praksi. Dejstva, navedena v njem, so se morda spremenila, zato jih je treba preveriti. Najnovejšo različico, ki je izšla 01. 01. 2023, odprete tukaj.
POUDAREK POSODOBITVE, FEBRUAR 2022

To poglavje priročnika je korenito in v celoti prenovljeno. Vanj so vnesena številna pojasnila, ki jih je na področju neposlovne rabe dalo Sodišče EU. Prevetrili smo pojasnila davčnega organa in k nekaterim dodali svoje komentarje. Ker je na področju, ki ga poglavje pokriva, v reviji IKS objavljenih veliko novih vsebin, smo nanje dodali povezave, da lahko bralci do njih hitro in enostavno dostopajo.

Razlikovanje med poslovno in neposlovno uporabo blaga in storitev ter med transakcijami, ki so predmet DDV, in tistimi, ki niso, lahko zavezancem povzroča velike težave. Če razmejitev v takih primerih ni pravilno narejena, je DDV narobe obračunan.

ZDDV-1 določa, da so predmet obdavčitve z DDV te transakcije: vsaka dobava blaga in storitev, ki jo davčni zavezanec opravi za plačilo v okviru svoje ekonomske dejavnosti na območju Slovenije, pridobitev blaga iz druge države

Celotna vsebina je na voljo našim naročnikom.

Komentar